Nemme “morgen” Boller
Ingredienser
- 5 g gær
- 1 tsk honning
- 6 dl stuetempereret vand
- 150 g ølandshvedemel, fuldkorn
- 500 g hvedemel, evt lidt ekstra
- 15 g salt
Fremgangsmåde
Rør gær og honning ud i vandet i røreskålen.
Bland salt, hvedemel og ølandshvede i en skål og kom det i røreskålen.
Rør dejen på laveste hastighed i to minutter og sæt derefter hastigheden op på maksimum (se bemærkning nederst i opskriften). Dejen skal have omkring 7-15 minutter på fuld hastighed. Hvor lang tid, kommer an på melet man bruger og på maskinens kræfter.
Så snart dejen slipper skålens kant, skal du stoppe maskinen og se om du kan lave en glutentest.
Tjek at dejen er æltet perfekt ved at lave en glutentest:
Tag en lille klump dej og træk den ud, så den bliver helt gennemsigtig uden at gå i stykker.
Hvis du ikke kan lave en glutentest efter 10-15 minutter, så kom en smule mere mel i, 1/2 – 1 dl ekstra mel.
Smør en stor ren skål med olivenolie og kom den æltede dej deri. Dæk med husholdningsfilm og lad dejen hæve enten på køkkenbordet i 7-9 timer eller i køleskabet 12-14 timer.
Hvis dejen hæver i køleskabet, så tag den ud og lad dejen efterhæve i en times tid i skålen på køkkenbordet, inden den forsigtigt skrabes ud på et meldrysset køkkenbord. (dejen skal ikke æltes!)
Tænd ovnen på 260 grader varmluft og sæt en bageplade ind i ovnen.
Skær bollerne ud med en spartel eller kniv.
Løft bollerne over på et stykke bagepapir, som er lagt på bagsiden af en kold bageplade. Lad bollerne efterhæve, mens ovnen varmes op.
Skub bagepapiret med bollerne ind på den varme bageplade og bag dem i ovnen først i 5 minutter ved 250 grader, skru derefter ned til 220 grader og bag videre i ca 10 minutter, eller til bollerne er lækre og færdigbagte.
Nyd dem lune med smør og lad resten køle af på en rist.
Seneste kommentarer