Lagkage
Hør podcast |
En god bund er alt afgørende. ikke at forglemme nogle gode creme 🙂
det kan være en god nødde, chokolade, drømmekage eller brownies bund.
en top af marcipan og eller gele og eller glasur mm.
værktøj en springform, jeg bruger en på ø 26 cm
Lagkage bunde
-
Mandelbund
4 æg
140 g sukker
125 g hvedemel
50 g finthakkede mandler med skal
1 tsk vanillesukker
1 tsk bagepulver
60 g smeltet, afkølet smør
Tænd ovnen på 190 grader. Beklæd bunden af en springform med bagepapir, smør siderne med smør – men drys ikke med mel. Pisk æg og sukker luftigt, det tager længere tid end du tror. Massen skal være næsten helt hvid og når piskeren tages op, skal der kortvarigt dannes spor i massen inden det flyder sammen igen. Mel blandes med vanille og bagepulver inden det sigtes i dejen, og vendes forsigtigt i med smørret. Hæld til sidst mandlerne i og vend dem rundt.
Hæld dejen i springformen og bag den midt i ovnen 25-35 minutter til den er fin lysebrun og består strikkepindstesten. Tag kagen ud på en bagerist og efter 10 minutters afkøling kan ringen fjernes og kagen køle helt ned. Når kagen er kold kan den deles i 2 (eller 3 hvis den vil hæve mere end min gjorde) med en skarp kniv. Lav gerne kagebundende i god tid og smid dem en tur i fryseren, eller lav dem dagen inden og lad dem overnatte lufttæt ved stuetemperatur. -
Drømmekagebund
250 g mel
50 g smør
250 g sukker
3 æg
2 dl mælk
2 tsk. Bagepulver
1 tsk. VaniljesukkeTænd ovnen på 200 grader. Pisk æg og sukker til det bliver hvidt og skummende. Smelt smørret i mikroovnen og tilsæt mælk – det skal være lunkent inden det hældes ved æggemassen. Bland de tørre ingredienser sammen og rør dem i dejen uden at slå for meget luft ud. Beklæd en springform (i den ønskede størrelse) med bagpapir i bunden og smør den langs siderne inden dejen hældes i. Bag kagen i den nederste halvdel af ovnen ca. 20-30 minutter – Læg evt. lidt stanniol over kagen hvis den tager for meget farve ovenpå. Tag kage op på bageristen og lad den hvile 5 minutter i formen inden siderne tages af. Når kagen er kølet helt af er den delevenlig. Tag en kniv og markér en rille (ca 1 cm. dyb) rundt langs kagens side. Klip et passende stykke husholdningssnor og put det i rillen rundt, nu kan de løse ender krydses og forsigtigt tækkes væk fra hinanden således de skærer kagen igennem. Pak bundene med bagepapir imellem og smid dem i fryseren. Lad dem tø 3-4 timer på køkkenbordet (eller natten over) inden de skal i brug.
-
Browniesbund
125 g mørk chokolade
65 g smør
3 stk. æg
200 g sukker
30 g hvedemel
1 knivspids bagepulver
1 knivspids salt
1 spsk. kaka
Smelt smør og chokolade over vandbad. Pisk æg og sukker til en luftig masse. Når chokoladen er smeltet, hældes den over i æggemassen. Derefter sigtes mel, bagepulver, havsalt og kakao i dejen. Hæld dejen i en springform (ca. 22. cm) beklædt med bagepapir og bag i 170 grader varm ovn i ca. 20 min. Kagen skal være sat, men gerne lidt våd indeni, da det giver en dejlig blød og lækker midte i bunden. Afkøl bunden med det samme.
Lagkage Creme
-
Tobleronecreme
3½ dl piskefløde
175 g original tobleroneDagen inden smeltes tobleronen i fløden over vandbad, varm det godt igennem uden at det koger, men nok til at det legerer og bliver en ensartet brunlig væske. Stil det i køleskabet natten over.Når kagen skal samles piskes fløden til skum og cremen er nu klar.
-
Hindbærmousse
150 g frosne hindbær
75 g sukker
½ dl vand
Maizena
1 tsk vanillesukker
1½ dl fløde
Kog hindbær, sukker, vand og vanillesukker op til bærrene mister form. Opløs maizena i en smule vand inden til tilsættes og jævner det til en tyk grød. Lad grøden køle helt ned. Pisk fløden til skum og vend hindbærgrøden i, lidt af gangen – og moussen er klar. -
Skildpaddemousse
250 g originale skildpadder
5 dl piskefløde
hæld fløde og skildpadder i en stor skål og varm det under røring over vandbad. Varm fløden op til skildpadderne er helt opløste og tag derefter skålen af. Lad den køle lidt af inden den stilles i køleskabet. -
Appelsincreme
2 dl piskefløde
1 dl cremefraiche 38 %
1 dl sødmælksyoghurt naturel
¾ dl sukker
4 blade husblas5 øko. Appelsiner1 tsk. fintrevet appelsinskal
1 dl appelsinsafI en lille skål piskes cremefraiche, yoghurt og sukker til sukkeret er opløst. Fløden piskes til blødt flødeskum. Appelsinerne rives og skallen røres i yoghurtblandingen. Halvér appelsinerne og vrid 1 dl appelsinsaft i en kasserolle. Læg 4 blade husblas i blød i koldt vand mens appelsinsaften varmes op. Når saften er varm (ikke kogende), vrides husblassen og opløses heri. Tag gryden af blusset og rør i blandingen til det er lillefingervarmt (det tager ikke lang tid). Hæld halvdelen af saften i yoghurtblandingen og rør det sammen, inden det hurtigt vendes med flødeskummet. Stil appelsincremen i køleskabet og lad den sætte sig indtil brug.
- nougatcreme200-300 g nougat, blødt
0,5 ltr piskeflødeVarm fløden op (må IKKE koge) og smelt nougat i fløden. Hæld flødeblandingen i en skål og dæk med husholdningsfilm. Filmen skal helt ned og røre flødeblandingen, så der ikke dannes kondens. Stil på køl i minimum 8 timer – men gerne til dagen efter. Pisk cremen op.
Når kagen samles, placeres bunden på lagkagefadet og en springforms-kant sættes udenom for at holde på formen. Fordel moussen på bunden og læg næste bund på. Pisk Cremen op og fordel den ovenpå inden sidste bund placeres. Springformen kan rykkes med op for at holde på fyldet. Et par timer inden servering kan ringen tages af og marcipanlåget laves. Glasuren laves tyk så den ikke glider af og smøres ovenpå. Høvl den hvide chokolade og drys den sammen med lidt appelsinskal på toppen. Pisk fløden til blødt flødeskum og tyl den på siderne
Med tiden fylder jeg mere på denne lagkage side
Velbekommen
venlig hilsen
Filip Steg
Lagkage FAQ – Ofte Stillede Spørgsmål
1. Hvad er vigtigst når man laver lagkage?
En god bund er alfa og omega for en vellykket lagkage. Derudover er det vigtigt at have en lækker creme, der komplementerer bundene.
2. Hvilke slags bunde kan jeg bruge til lagkage?
Mulighederne er mange! Du kan bruge en god nøddebund, chokoladebund, drømmekagebund eller browniesbund.
3. Hvilken størrelse springform anbefales til lagkagebundene?
En springform på Ø 26 cm er ideel til de fleste lagkager.
4. Kan jeg forberede lagkagebundene i forvejen?
Ja, det kan du sagtens. Bundene kan fryses ned og tages op, når de skal bruges. Du kan også bage dem dagen før og opbevare dem lufttæt ved stuetemperatur.
5. Hvilke cremer passer godt til lagkage?
Du kan bruge alt fra Tobleronecreme og hindbærmousse til skildpaddemousse og appelsincreme. Nougatcreme er også en lækker mulighed!
6. Hvordan får jeg lagkagen til at holde formen?
Brug en springform til at samle lagkagen i. Placer bunden på lagkagefadet og sæt springformen rundt om. Fordel moussen på bunden, læg den næste bund på, og gentag processen.
7. Hvordan pynter jeg lagkagen?
Du kan pynte lagkagen med et lag marcipan, glasur, hakket chokolade, appelsinskal og flødeskum.
8. Hvor kan jeg finde flere opskrifter fra Steg’s Madunivers?
Du kan finde flere lækre opskrifter på Steg’s Madunivers hjemmeside. Der finder du alt fra forretter og hovedretter til desserter og bagværk.
Seneste kommentarer